Stère of m³


Verschil stère en m³

Wij leveren telkens stères hout, maar veel mensen kennen het verschil niet tussen een stère hout en een m³ hout. Terecht trouwens, want het verschil is erg klein.

Een m³ hout is erg simpel: het is een kubieke meter gestapeld met hout. Elke gaatje wordt opgevuld met een blokje hout. Hierdoor zal de hoeveelheid hout erg dicht aansluiten bij een perfecte kubieke meter. Een stère hout is in feite ook een kubieke meter hout, maar alles wordt ‘properder’ gestapeld. In een ideale wereld zouden blokken hout van 1m lang gebruikt worden. Die worden kruisgewijs gestapeld tot als deze blokken 1m hoogte, 1m diepte en 1m breedte bereikt hebben. Wij werken met blokken van 38cm en proberen in de diepte en breedte de meter telkens zo dicht mogelijk te benaderen.

Stapelen

Stere-KubiekMHet verschil zit dus in het stapelen. Een stère wordt kruisgewijs gestapeld waardoor er ‘lucht’ tussen de blokken zit. Bij een kubieke meter hout wordt de hoeveelheid lucht tussen de houtblokken tot een minimum herleid.

Als je beide maten met elkaar gaat vergelijken dan zal 1 m³ = 1,18 stères hout en zal 1 stère = 0,85 m³ hout. Onderstaande afbeelding zal hopelijk alle (laatste) twijfels wegnemen. De bovenste afbeelding is een stère hout, de onderste een kubieke meter.